Wat is Saffraan?

Je hebt er vast wel eens iets van gezien of gehoord; Saffraan. Maar wat is het nou eigenlijk, waar gebruik je het voor en waarom is het toch zo duur? Om te beginnen wordt deze kostbare kruiden gewonnen uit de Crocus sativus. De saffraankrokus is een bloem die maar acht dagen per jaar bloeit in de herfst. Elke bloem produceert 3 drie stampers waar uiteindelijk saffraan uit voortkomt.

Om één gram te produceren zijn er ongeveer 150 krokussen nodig en meer als 150.000 krokussen om 1 kilo te produceren. Het is dan ook niet zo vreemd dat de prijs van deze kostbare kruiden vele malen hoger ligt dan de prijs van andere kruiden. Saffron van goede kwaliteit kost namelijk bijna net zoveel als goud!

De Saffraankrokus groeit binnen Europa voornamelijk in Griekenland. Buiten Europa groeit het in Iran, Marokko en Afghanistan. Iran is van alle landen de grootste leverancier en heeft een aandeel van wel 90% in de totale wereldproductie!

Wat kun je op deze pagina lezen?

Saffraan kent vele krachten!

Voornamelijk staan de kruiden bekend om de medische krachten en als specerij in de keuken.

BEKIJK ONZE WINKEL
 • Vandaag besteld, morgen in huis.

 • Gratis verzending boven de €50,-

 • Niet goed, geld terug

 • 24/7 klantenservice

Best verkozen

Saffraan draadjes 1 gram.

€7,95€6,99

BEKIJKEN

Best verkozen

Saffraan draadjes 1 gram.

€7,95€6,99

BEKIJKEN

Saffraan kent vele krachten!

Voornamelijk staan de kruiden bekend om de medische krachten en als specerij in de keuken.

BEKIJK ONZE WINKEL
 • Gratis verzending

 • Niet goed, geld terug

 • 24/7 klantenservice

Uitgelichte producten

Waar komt saffraan vandaan?

De Saffraan krokus of ook wel Crocus sativus genoemd groeit binnen Europa voornamelijk in Griekenland. Buiten Europa groeit het in Iran, Marokko en Afghanistan. Van alle landen is Iran de hoofd leverancier als het gaat om saffraan. Tevens heeft Iran een aandeel van wel 90% in de totale wereldproductie!

Gedurende de bloei wordt het gedroogd in de zon waardoor het zich als het ware echt gaat vormen. Het proces voor het maken verschilt heel erg en is daarnaast afhankelijk van het aantal mensen die bijdragen aan dit proces. Hoe meer mensen bijdragen aan de productie van saffraan hoe sneller het kan gaan.

De werkzame stofjes

Wat veel mensen misschien niet weten, maar wel klopt is dat het dagelijks gebruiken van de crocus sativus het zicht scherp houdt. Verschillende studies hebben laten zien dat door actieve stoffen zoals Crocine en Safranale het netvlies beschermd wordt tegen netvliesdegeneratie (een orgaan aandoening met als gevolg dat het gezichtsscherpte minder wordt). Dit kan bijvoorbeeld resulteren in het feit dat zien in het donker een hele opgave wordt.

Bij aandoeningen zoals maagdarmproblemen, laag libido, depressie, geheugenproblemen en pijn werd in de oude Perzische geneeskunst al gebruik gemaakt van dit rode goud.

Welk effect heeft saffraan?

Dagelijks gebruik van saffraan kan vele voordelen met zich mee brengen. De stoffen crocine en safranal zijn belangrijke elementen in dit proces is uit diverse onderzoeken gebleken. Safranal staat bekend om zijn kalmerende en anti-epileptische eigenschappen en versterkt daarbij de weerstand tegen stress.

Saffraan is onder andere een goede toevoeging van Kalium. Kalium kan er voor zorgen dat aderen en bloedvaten breder worden, waardoor de druk op de bloedvaten afneemt. Wat resulteert in een mindere belasting op het hart en bloedvaten, waardoor de kans op hart- en vaat ziekte verkleint wordt. Het rode goud zorgt er tevens voor dat weefsels worden beschermd tegen zuurstoftekort en orgaan falen.

Ook is gebleken dat saffraan een positieve invloed heeft op onder andere je gemoedstoestand, je concentratie vermogen, geheugen maar ook op je leervermogen. In verschillende onderzoeken heeft men het rode goud vergeleken met bijvoorbeeld antidepressiva, uit deze onderzoeken blijkt dat het bij milde en matige depressies net zo goed werkt als antidepressiva medicijnen. Het grote voordeel in tegenstelling tot antidepressiva is dat bij dit rode middeltje geen bijwerkingen komen kijken die bij antidepressiva wel optreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijwerkingen zoals een droge mond of verlaagde libido die normaal zijn bij het gebruik van een antidepressiva.

Wanneer merk ik het effect van saffraan?

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat na een dagelijkse inname van 30 mg je na 1 week al effect kan verwachten, het maximale effect zal optreden rond de 6 weken. Om een optimale werking te bewerkstelligen is het van belang dat de saffraan van hoge kwaliteit is, gecertificeerd en getest is in het laboratorium.

Alles over saffraan

Lees hier alles over saffraan en ontdek zelf al snel de vele voordelen en waarom het zo populair is.
Lees meer.

Saffraan prijs

De bijnaam ‘het rode goud’ komt door de diep rode kleur van de stampers en de prijs.
Lees meer.

Saffraan stamper

De delen van de handmatig geoogste stamper bevatten de smaak en kleurstoffen.
Lees meer.

Hoe gebruik je saffraan?

Het leuke van deze kruid is dat de smaak en geur niet bij elkaar lijken te passen. De smaak is namelijk een beetje bitter terwijl de geur juist lekker zoetig is. Het rode goud is een krachtig specerij waarvan je vaak maar weinig nodig hebt in je gerechten. Om een voorbeeld te geven kan je een pan witte rijst geel laten kleuren met maar een paar draadjes.

Afhankelijk van het gerecht dat je wilt bereiden worden saffraandraadjes vaak op 4 manieren gebruikt;

 • Direct gebruiken tijdens het bereiden. Indien er natuurlijk genoeg tijd is voor het vrijkomen van alles geur- kleur en smaakstoffen.
 • De saffraandraadjes 10 tot 15 minuten laten weken in heet vloeistof nadat de draadjes in een kommetje tegen de wand zijn gedrukt. De vloeistof moet heet zijn en mag niet koken. Het weken gebeurt vaak in de vloeistof die gebruikt wordt in de bereiding van het gerecht. Denk hierbij aan water, melk, room, azijn, wijn en vruchtensap.
 • Een andere manier is de saffraandraadjes kort in boter of olie te bakken. Dit zodat de smaak kan worden opgenomen in het vet en de geur zich goed kan ontwikkelen.
 • Ook is het mogelijk om de draadjes zonder vet te roosteren totdat ze bros zijn. Op deze manier kun je de draadjes tot poeder wrijven boven het gerecht.

Recepten

Ben je op zoek naar de heerlijkste recepten met saffraan? Ook dan ben je bij goldqualitysaffron.com aan het juiste adres. Wij delen op onze blog de heerlijkste recepten zoals bijvoorbeeld het recept om kipfilet met saffraan te maken. Om deze lekkere gerechten te kunnen bereiden heb je natuurlijk beste kwaliteit saffraan nodig. Deze kun je makkelijk en snel in onze winkel bestellen. Wij zorgen er vervolgens voor dat jij de volgende werkdag al een heerlijk gerecht kunt bereiden met een van onze recepten.

Saffraan kopen

Onze saffraan uit Iran

Wij kunnen met trots vertellen dat wij direct contact hebben met de boeren in Iran. Dit betekent dat tijdens dit proces er geen is sprake van tussenliggende kanalen. Hierdoor kunnen wij garanderen dat onze saffraan van extreem goede kwaliteit is en deze ook gewaarborgd blijft. Een combinatie van de juiste service en de juiste prijs is nergens anders te verkrijgen dan bij Goldqualitysaffron.com

Bij ons staat klanttevredenheid centraal. Wij zorgen ervoor dat we bij elke order voldoen aan de behoefte en wensen van de consument, waarbij we voor de juiste prijs de beste kwaliteit kruiden en accessoires leveren. Bij ons koop je alleen ISO-gecertificeerde producten wat getest is door het laboratorium Eurofins Scientific.

Ben je benieuwd geworden naar het effect van de saffraankrokus, of wil je precies weten wat saffraan is en wil je meer informatie? Op onze website leggen wij precies uit wat saffraan is, welke prijzen je kunt verwachten bij het kopen van saffraan en delen we leuke nieuwtjes.

In het kort samengevat:

Saffraan wordt gewonnen uit de Crocus sativus. Elke bloem produceert 3 drie stampers waar uiteindelijk de kruiden uit voort zullen komen. De krokus groeit binnen Europa voornamelijk in Griekenland. Buiten Europa groeit het in Iran, Marokko en Afghanistan. Iran is de hoofdleverancier en heeft een aandeel van wel 90% in de totale wereldproductie.

Het is niet zo vreemd dat de prijs van deze kruiden hoger ligt dan de prijs van andere kruiden. Saffron kost namelijk bijna net zoveel als goud. Dat het rode goud zo’n hoge waarde kent heeft 3 redenen. De handwerk productie, de schaarste en de vele vraag. De prijs van 1 kilo ligt momenteel tussen de €30.000 en €40.000. Om 1 kilo te produceren zijn er namelijk meer dan 150.000 bloemen nodig. Lees hier meer over de prijzen van saffraan.

Dagelijks gebruik van saffraan kan vele voordelen met zich mee brengen. De stoffen crocine en safranal zijn belangrijke elementen in dit proces is uit diverse onderzoeken gebleken. Safranal staat bekend om zijn kalmerende en anti-epileptische eigenschappen en versterkt daarbij de weerstand tegen stress.

Er is gebleken dat saffraan een positieve invloed heeft op onder andere je gemoedstoestand. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat het bij milde en matige depressies net zo goed werkt als antidepressiva medicijnen. Het grote voordeel in tegenstelling tot antidepressiva is dat dit rode middeltje geen bijwerkingen komen kijken die bij antidepressiva wel optreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijwerkingen zoals een droge mond of verlaagde libido.

Saffron kun je tegenwoordig in elke supermarkt of toko vinden. Echter wilt dit niet zeggen dat deze ook daadwerkelijk van goede kwaliteit is. Wij adviseren dan ook om eerst goed onderzoek te doen naar de herkomst en kwaliteit. Ben je op zoek naar saffraan van de juiste kwaliteit en waarvan de crocine waarde boven de 190 ligt? Bezoek dan eens onze winkel.

Alle saffron wordt direct getest door het laboratorium Eurofins Scientific. Wij stellen puurheid voorop en hebben daarom nauw contact met Eurofins Scientific. Hier gaan gecertifieerde deskundige aan de haal met het rode goud, om te testen hoeveel Crocine het bevat en of het wel degelijk werkende stoffen heeft. Het saffron dat wij importeren is dan ook ISO-gecertificeerd.