Saffraan.

Saffraan, safraan, azafran saffron, het rode goud, je hebt er vast wel eens iets van gezien, gehoord of misschien zelfs wel geproefd. Met zijn geurige lavendelbloemen, dunne groene bladeren en gele meeldraden valt de bloem op. Hij pronkt met zijn drie kostbare, 1 tot 3 centimeter lange rode stampers die zich uitstrekken over de bloembladen. Deze drie stampers in de bloesems van de krokus is hetgeen waar het eigenlijk allemaal om draait.

Maar wat is het nou eigenlijk, waar gebruik je het voor en waarom is het toch zo duur? Om te beginnen worden deze kostbare kruiden gewonnen uit de Saffraankrokus (Crocus sativus). De saffraankrokus is een bloem die maar acht dagen per jaar bloeit in de herfst. Elke bloem produceert 3 drie stampers waar uiteindelijk saffraan uit voortkomt.

Om één gram te produceren zijn er ongeveer 150 krokussen nodig en meer als 150.000 krokussen om 1 kilo te produceren. Het is dan ook niet zo vreemd dat de prijs van deze kostbare kruiden vele malen hoger ligt in tegenstelling tot de prijs van andere kruiden. Saffron van goede kwaliteit kost namelijk bijna net zoveel als goud!

De Saffraankrokus groeit binnen Europa voornamelijk in Griekenland. Buiten Europa groeit het in Iran, Marokko en Afghanistan. Iran heeft een aandeel van wel 90% in de totale wereldproductie! Om die reden is Iran dan ook de grootste producent en leverancier van saffraan.

Saffraan kent vele voordelen!

Saffraan staat voornamelijk bekend om zijn medische krachten en als specerij in de keuken.

BEKIJK ONZE WINKEL
  • Vandaag besteld, morgen in huis.

  • Gratis verzending boven de €50,-

  • Niet goed, geld terug

  • 24/7 klantenservice

Best verkozen

Saffraan draadjes 1 gram.

€7,95€6,99

BEKIJKEN

Best verkozen

Saffraan draadjes 1 gram.

€7,95€6,99

BEKIJKEN

Saffraan kent vele voordelen!

Voornamelijk staat saffraan bekend om zijn medische krachten en als specerij in de keuken.

BEKIJK ONZE WINKEL
  • Niet goed, geld terug

  • Gratis verzending

  • 24/7 klantenservice

Uitgelichte producten

Kwaliteit van saffraan.

Helaas is aan saffraanpoeder vaak moeilijk te zien of de kwaliteit goed is, dit is tevens de reden dat er vaak mee wordt geknoeid. Het is dan ook aan te raden om bijvoorbeeld saffraandraadjes te kopen. Bij de saffraandraadjes kun je namelijk veel beter de kwaliteit beoordelen. Ten eerste horen de saffraandraadjes oranjerood tot diep rood te zijn. Ten tweede horen de draadjes goed geurend te zijn.

Mocht het zo zijn dat er veel witte of bruine draadjes te vinden zijn betreft dit een slechte kwaliteit. Tot slot kun je zelf natuurlijk ook een simpele test doen om te kijken of jouw saffron van goede kwaliteit is. Doe dit bijvoorbeeld door 3 tot 4 draadjes onder te dompelen in een een kommetje of glas met niet-kokend water. Kleuren de draadjes geel of wit, dan zijn de saffraandraadjes waarschijnlijk geverfd of is er op een andere manier mee geknoeid. Behouden de draadjes een diep rode kleur, dan weet je dat de saffraandraadjes van goede kwaliteit zijn.

De kwaliteit van de saffraankrokus wordt bepaald door de hoeveelheid crocine, safranal en picrocrocine die de saffraan bevat. Dit wordt gemeten en vastgesteld in het laboratorium en naar waarde ingedeeld. Hieruit blijkt bijvoorbeeld of de saffraan van goede kwaliteit is, of juist niet. Kijk daarom alvorens het kopen van saffron in welke klassen de saffraan is ingedeeld en of deze gecertificeerd is.

Saffraan ingedeeld in 4 klassen:

Grade-1 (De beste kwaliteit. Waarde voor crocine boven de 190)
Grade-2 (Waarde voor crocine tot 150)
Grade-3 (Waarde voor crocine tot 110)
Grade-4 (De minste kwaliteit. Waarde voor crocine onder de 110)

Uit de positieve testresultaten in samenwerking met Eurofins Scientific, kunnen wij concluderen dat het safraan dat wij aanbieden puur is. Onze kruiden bevatten geen pesticiden of zware metalen en is van Grade 1. Dit betekend dat de crocine waarde boven de 210mg is gemeten.

Hoe ziet saffraan eruit?

Allereerst herken je deze specerij aan de dieprode, oranje gekleurde draden van 1 tot 3 cm lang. Het aroma van de saffraan hoort sterk maar ook fris te zijn. Koop je bij ons saffraan? Dan ruik je bij het openen van de verpakking al meteen dat je goede kwaliteit safraan in huis hebt. Daarnaast kun je onze saffraan tot wel 3 jaar bewaren! Dus ook als je een tijdje geen gebruik maakt van deze speciale kruiden kun je de kruiden een lange tijd bewaren en zal deze een lange houdbaarheid kennen.

Hoe smaakt saffraan?

Echte saffraan kruiden smaken fris, lichtzoet en aromatisch. Toch is de smaak vrij complex en voor een ieder anders te omschrijven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat aan de ene kant de smaak te vergelijken is met een beetje honing-achtig. Terwijl aan de andere kant de mensen vinden dat het paddenstoelachtig en rokerig smaakt.

Al zou je het misschien niet verwachten maar saffron van goede kwaliteit zal altijd zoet ruiken, maar nooit zoet smaken. Het leuke van deze kruid is namelijk dat de smaak en geur totaal niet bij elkaar lijken te passen.

Hoe herken ik echte en neppe saffraan?

Trap vooral niet in die marktkraampjes die het rode goud aanbieden voor spotprijzen. Dat bestaat gewoon niet omdat echte saffron simpelweg niet goedkoop kan worden geproduceerd. Deze kraampjes bieden daarom vaak saffloer aan. De saffloer bloemen worden gebruikt als een imitatie van saffraan. Hoewel de namen niet veel van elkaar verschillen is er toch echt een groot verschil qua uiterlijk, geur en werking tussen deze twee kruiden.

Saffraan staat bekend als het rode goud en is één van de meest kostbare specerijen ter wereld.
Lees meer.

Niet alleen door de rode kleur, maar vooral door de prijs wordt saffraan het rode goud genoemd.
Lees meer.

De delen van de stampers worden handmatig geoogst. Deze delen bevatten de smaak en kleurstoffen.
Lees meer.

Onze saffraan.

Bij ons staat niet alleen klanttevredenheid centraal, maar wij zorgen er ook voor dat we bij elke order voldoen aan de behoefte en wensen van de consument. Wij bezorgen jou dus niet alleen de service maar ook de juiste prijs en de beste kwaliteit. Bij ons koop je namelijk alleen ISO-gecertificeerde kruiden wat getest is door het laboratorium Eurofins Scientific.

Meer weten over Saffraan.

Ben je benieuwd geworden naar bijvoorbeeld de effecten van saffraan of wil je precies weten wat het nou eigenlijk is? Kortom, wil je meer informatie over de saffraankrokus? Op onze website leggen wij precies uit wat het is, welke prijzen je kunt verwachten bij het kopen van dit rode goud en delen we leuke nieuwtjes.

Rechtstreeks uit Iran.

Tot slot kunnen wij met trots vertellen dat wij direct contact hebben met de boeren in Iran. Dit betekent dat zowel tijdens als na dit proces geen is sprake van tussenliggende personen of kanalen. Daarom kunnen wij 100% garanderen dat onze saffron van goede kwaliteit is en deze ook gewaarborgd blijft. Een combinatie van de juiste service en de juiste prijs is nergens anders te verkrijgen dan bij Gold Quality Saffron!

De meest gestelde vragen.

Saffraan wordt gewonnen uit de Crocus sativus. Elke bloem produceert 3 drie stampers waar uiteindelijk saffraan uit voortkomt. De krokus groeit binnen Europa voornamelijk in Griekenland. Buiten Europa groeit het in Iran, Marokko en Afghanistan. Iran is de hoofdleverancier en heeft een aandeel van wel 90% in de totale wereldproductie. Lees hier meer.

Het is niet zo vreemd dat de prijs van deze kruiden hoger ligt dan de prijs van andere kruiden. Echte safraan kost namelijk bijna net zoveel als goud. Dat het rode goud zo’n hoge waarde kent heeft eigenlijk 3 redenen. De handwerk productie, de schaarste en de vele vraag naar deze kruiden. De prijs van 1 kilogram ligt momenteel tussen de €30.000 en €40.000. Om 1 kilogram te produceren zijn er meer dan 150.000 bloemen nodig. Lees hier meer over de prijs.

Dagelijks gebruik van saffraan kan vele voordelen met zich mee brengen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de stoffen crocine en safranal belangrijke stoffen zijn in dit het proces. Safranal staat bekend om zijn kalmerende en anti-epileptische eigenschappen en versterkt daarbij de weerstand tegen stress.

Er is gebleken dat de kruiden een positieve invloed heeft op onder andere je gemoedstoestand. Uit onderzoeken blijkt dat safraan bij milde en matige depressies net zo goed werkt als antidepressiva medicijnen. Het grote voordeel in tegenstelling tot antidepressiva is dat dit rode middeltje geen bijwerkingen komen kijken die bij antidepressiva wel optreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijwerkingen zoals een droge mond of verlaagde libido. Lees hier meer.

Saffron kun je tegenwoordig in elke supermarkt of toko vinden. Echter wilt dit niet zeggen dat deze ook daadwerkelijk van goede kwaliteit is. Wij adviseren dan ook om eerst goed onderzoek te doen naar de herkomst en kwaliteit. Ben je op zoek naar saffraan van de juiste kwaliteit en waarvan de crocine waarde boven de 190 ligt? Bezoek dan eens onze winkel.

Alle safraan wordt direct getest door het laboratorium Eurofins Scientific. Wij stellen puurheid voorop en hebben daarom nauw contact met Eurofins Scientific. Met andere woorden gaan gecertifieerde deskundige aan de haal met onze saffraan om te testen hoeveel Crocine het bevat en of het wel degelijk werkende stoffen heeft. Het saffron dat wij importeren is dan ook ISO-gecertificeerd.